Co zrobić, by dzieci nauczyły się życia?

Data: 09.04.2014

Autor: FS

Autor zdjęć: © http://szkolawkibeho.blogspot.com

Kadra wychowawców w Ośrodku w Kibeho robi wszystko, by niewidome dzieci jak najlepiej funkcjonowały w społeczeństwie. Każdy z nauczycieli dba o to, by wychowankowie byli bardzo dobrze przygotowani do wykonywania swoich obowiązków pomimo niepełnosprawności oraz do radzenia sobie w trudnościach, jakie przyniesie życie. W szkole egzystencja jest o wiele łatwiejsza, dzieci czują poczucie akceptacji, ponieważ nie są osamotnione w chorobie, obok siebie mają równieśników, którzy przechodzą przez te same trudności zatem doskonale ich rozumieją i wspierają. Nawet jeśli ktoś popełni błąd - czuwa nad nim opiekun, który wspomoże i doradzi. Co się jednak stanie, kiedy nadejdzie czas opuszczenia muru szkolnego i absolwenci zostaną sam na sam ze swoimi problemami, powinnościami? Nikt im wtedy nie pomoże, każdy będzie jedynie wymagał nie zwracając uwagi na współczucie.

Ośrodek powstał właśnie po to, by zapobiec osamotnieniu i wykluczeniu w społeczeństwie. Czas edukacji to okres, który jest przeznaczony na naukę podstawowych pojęć ale przede wszystkim na przyswajanie praktycznych umiejętności, które można wykorzystać w życiu dorosłym.


Nauka gotowania
Pierwszaki odbywają cykl zajęć o warzywach. Uczą się odróżniać kształty, zapachy, smaki, wiedzą do czego dany plon służy i jak można go wykorzystać w kuchni. Po czasie potrafią nazwać jarzyny po angielsku i w języku kinyarwanda. „Egzaminem” dla uczniów jest samodzielne ugotowanie zupy. Dzieci starannie wybierają warzywa, myją je, obierają i kroją. Z tym ostatnim pojawia się komplikacja, ponieważ nabycie umiejętności krajania przez dziecko niewidome jest nielada zadaniem. Mali kuchmistrzowie uczą się specjalnych technik, by przy siekaniu nie poćwiartować sobie paluszków.


  • Obieranie warzyw


  • Nauka krojenia


  • Dzieci już samodzielnie kroją jarzyny

Wyczieczka do herbacianych ogrodów
Co roku uczniowie klas drugich udają się na edukacyjną wyprawę do wzgórz, gdzie uprawia się herbatę. Dzieci próbują zrywać liście, przygotowują sadzonki, słuchają wykładów na temat rodzajów i sposobu uprawy czaju. Mają możliwość dotknięcia wszystkich rozsad i degustacji różnych rodzajów herbaty. To doświadczenie jest niezwykle cenną lekcją, która z pewnością zaowocuje w dalszym życiu - poszerza horyzonty dzieciaków oraz kryje w sobie zachętę do pracy.


  • Zbieranie liści herbaty


  • W herbacianej szkółce


  • Przygotowywanie sadzonki


  • Dzieci dotykają granulek


  • Próba jakości


  • Degustacja

Pieczenie chleba
Codziennie na śniadanie uczniowie jadają igikome (rodzaj owsianki z sorga) i bułkę z dżemem. Najmłodsi odkrywcy zadali pytanie: skąd bierze się pieczywo na stole? Jak powstaje?
By odpowiedzieć dzieciom na zadane pytania, pierwszaki udają się na wyprawę edukacyjną do piekarni. Podróż rozpoczynają od poznania zboża, dotykają, wąchają i smakują kłosy, następnie przy pomocy przewodnika mali piekarze wyrabiają ciasto, zabawy jest przy tym co niemiara! Maluchy uwielbiają bawić się w mące ze względu na jej miłą i pulchną formę. Po odczekaniu kilkunastu minut na wyrośnięcie ciasta, uczniowie kształtują bułeczki i przy pomocy sprawnej ręki pracownika piekarni wkładają pieczywo do pieca. Każdy z niecierpliwością czeka na upieczenie własnych wyrobów, bo właśnie takie smakują najbardziej.


  • Wyrabianie ciasta


  • Ciasto rośnie!


  • Mali piekarze kształtują bułki


  • Pieczywo idzie do pieca


  • Własne wypieki smakują najbardziej


  • Smacznego!

Zakupy

Nie wszystko, co potrzebne jest do życia można znaleźć, samodzielnie wykonać, upolować lub zerwać z drzewa. Niektóre artykułu trzeba kupić. Uczniowie wraz z opiekunami udają się na targowisko w Butare (miejscowość oddalona około 20 km od Kibeho), gdzie dzieci słabowidzące mogą zobaczyć jak wygląda bazar, wybrać opowiednie składniki i dokonać drobnych zakupów. To doświaczenie uczy samodzielności i poszerza horyzonty. 

  •  

    Poznawanie owoców

  •  

    Wszyscy chcą zobaczyć, dotkąć i wybrać jak najlepsze owoce

  •  

    Poznawania owoców ciąg dalszy

  •  

    Wybrane owoce należy zważyć

  •  

    Banany smakują najbardziej

  •  

    Podczas wycieczki można zobaczyć szycie na miarę

Pozytywnie

facebook